De Pil

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn switch naar verzekeringsarts

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn switch

Stel je hebt wat je altijd wilde, waar je keihard voor gewerkt hebt; een opleidingsplaats als hart-longchirurg. En vervolgens merk je dat je daar toch niet gelukkig van wordt. Wat moet je dan? Michelle ging voor een rigoureuze switch en koos voor de sociale geneeskunde. Als verzekeringsarts in opleiding voelt ze zich nu helemaal in haar element.

Michelle Horsten , AIOS Verzekeringsgeneeskunde

Ik vond het best spannend. Hoe zouden mijn vrienden en familie reageren als ik hun vertelde dat ik ging stoppen met mijn opleiding als hart-longarts? Dat ik die felbegeerde plek op zou geven? Zouden ze mijn keuze voor de sociale geneeskunde een stap terug vinden? Tot mijn verrassing – en ook wel een beetje tot mijn opluchting – reageerde iedereen positief. Ze vonden het goed dat ik koos voor iets dat mij gelukkig maakt. En ik? Ik heb geen moment spijt gehad.

Het was in het begin wel wennen. Chirurgie is heel dynamisch, heel hectisch. Ik ben een doener. En als verzekeringsarts is praten juist heel belangrijk. Je moet empathisch vermogen tonen. Ik ontdekte hoe veel het met iemand doet als hij zijn verhaal kwijt kan aan iemand die echt luistert. Die daar ook de rust en de tijd voor heeft. Alleen daarmee kun je al heel veel voor mensen betekenen.

Ik werk bij UWV Rijnmond, in Rotterdam. Ik zie dus mensen met allerlei verschillende culturele achtergronden. De ziektebeleving kan per cultuur verschillen. Dat maakt me bewust van mijn eigen waarden en normen. Tijdens de opleiding gaan we daarop in. Ik leer hier om de hele mens en zijn dagelijkse functioneren objectief te beoordelen. Dat is anders dan wanneer je je alleen op hart en longen focust. Heel anders. Ik zie hier soms mensen terug die bij mij op de afdeling geopereerd zijn. Nu pas merk ik wat voor impact dat op hun leven heeft. Daar stond ik eerst niet bij stil. Ik was blij als de operatie geslaagd was. Voor mij hield het dan op. Mooi dat ik iemand nu helemaal mag terugbegeleiden.

Ik regel graag, ben punctueel, dus ik vind het leuk om mijn werk goed te managen. Het is fijn om je eigen agenda te bepalen, om niet door anderen geleefd te worden. Wat ik ook heel prettig vind, is dat iedereen bij UWV gelijk is. Er is geen hiërarchie, iedereen wil je helpen. Als ik iets wil overleggen, loop ik gewoon bij iemand binnen. In het ziekenhuis durfde je niet zomaar een arts om raad te vragen. Dat voelde als lastigvallen.

Michelle is gek op wielrennen. Een paar keer per week pakt ze haar fiets voor een trainingsrit. In het weekend rijdt ze geregeld een toertocht. Familie en vrienden zijn belangrijk voor Michelle. Ze gaat graag met hen op stap; lekker uiteten, naar een festival, of een bioscoopje pikken. Groot voordeel: nu kan ze zich aan haar afspraken houden.


SportCo(rona)-ladder
01mei

SportCo(rona)-ladder

SportCo(rona)-ladder Lieve sportievelingen,  Door het coronavirus zijn helaas ook onze activiteiten, waaronder de Batavierenrace...