De Pil

Heel MFVR Bakt: Samantha's koffiebroodjes!

Heb jij ook een recept dat je wilt delen? Stuur dan een mail naar mfvr@mfvr.nl met het recept en een paar leuke foto's; wie weet wordt jouw recept volgende week wel in het zonnetje gezet bij Heel MFVR Bakt!  

 

SAMANTHA'S KOFFIEBROODJES

Tijdsduur: 

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Oventijd: 12-14 min 

Wachttijd: 2 uur

 

Ingrediënten voor 16 stuks: 

  • 1 ei

  • 10 g gist (instant)

  • 200 ml volle melk (lauw)

  • 40 g roomboter

  • 500 g tarwebloem

  • 25 g witte basterdsuiker

  • 7 g zout

  • 500 ml melk

  • 2 theelepels vanille aroma

  • 4 eidooiers

  • 35 g maizena

  • 80 g suiker

  • 100 g rozijnen

  • 2 el rum

  • 50 g abrikozenjam

  • 10 g limoensap

  • 60 g poedersuiker

 

Andere benodigdheden: 

  • Bakpapier

  • Bakplaat

  • Deegroller

  • Huishoudfolie

  • Kom

  • Pan


 

Stap 1: Het deeg maken

  • 1 ei
  • 10 g gist (instant)

  • 200 ml volle melk (lauw)

  • 40 g roomboter

  • 500 g tarwebloem

  • 25 g witte basterdsuiker

  • 7 g zout

Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Kneed minimaal 15 minuten. Het deeg is goed wanneer er een vliesje van het deeg getrokken kan worden. Maak van het deeg een mooie gladde bol. Laat deze bol 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.

 

Stap 2: Banketbakkersroom maken

Je kan er natuurlijk voor kiezen om kant-en-klare banketbakkersroom te gebruiken of deze te maken met de hulp van een pakje. Zelf maken is echter niet erg moeilijk én ook nog eens heel erg lekker! 

Stap 1

  • 4 eierdooiers
  • 35 g maizena

  • 80 g kristalsuiker

Doe in een ruime kom de eierdooiers, suiker en de maïzena bij elkaar. Klop dit op tot een schuimige massa.

Stap 2

  • 500 ml melk
  • 2 theelepels vanille aroma

Doe de melk en vanille aroma in een steelpan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Het kookt wanneer je aan de rand van de pan belletjes ziet, draai dan het vuur uit. 

Stap 3

Haal de pan van de warmtebron en giet de kokende melk in stapjes bij het eierdooiermengsel. Roer de melk door het eimengsel tot deze opgenomen is. Voeg de rest van de melk in delen toe tot het een egaal mengsel is. Giet het terug in de pan en zet het vuur laag aan. Breng de banketbakkersroom al roerend aan de kook. Kook de banketbakkersroom door totdat deze dik genoeg is, ongeveer als dikke vla. 

Stap 4

Stort de banketbakkersroom in een platte schaal, dek het af met huishoudfolie en laat deze volledig afkoelen. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje ontstaat op de room. De room kan je laten afkoelen in de koelkast. De room zal dan nog iets verder indikken.

 

Stap 3: Rozijnen wellen

  • 100 g rozijnen
  • 2 el rum

Wel de rozijnen een 30 minuten in lauw water. Laat de rozijnen goed uitlekken en dep ze iets droog. Doe de rozijnen in een kom en voeg de rum toe.

 

Stap 4: Koffiebroodjes maken

Stap 1

Rol de deegbol uit tot een rechthoek van 5 mm dik. Doe dit door eerst voorzichtig de lucht uit het deeg te drukken. Hierdoor ontstaat een langwerpige vorm met spitse uiteinden. Vouw deze uiteinden naar het midden van de plak, waardoor een min of meer rechthoekige vorm ontstaat; dat maakt het gemakkelijker om een gelijkmatige rechthoek te rollen. 

Stap 2 

Verdeel de banketbakkersroom over de plak deeg. (laat een randje deeg aan de zijkant van de lange kant vrij; dit wordt de plakrand) Verdeel de rozijnen over de deegplak. Bestrijk de vrijgebleven rand met water. Rol de deegplak voorzichtig op over de lengte. Doe dit niet te strak, anders kan het deeg niet rijzen. Snijd de deegrol in plakjes van 3 centimeter breed. Snijd voorzichtig zodat de deegrol niet indeukt. Zo ontstaat het koffiebroodje. Leg het broodje op de bakplaat met voldoende ruimte tussen de koffiebroodjes. Dek de bakplaat af met folie. Doe hierover een vochtige theedoek. Laat de broodjes nog een uur rijzen of tot ze zijn verdubbeld in omvang.

Stap 3

Verwarm intussen de oven voor. Elektrische oven 220°C / Heteluchtoven 200°C.

Stap 4

Bak de broodjes in 12-14 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

 

Stap 5: De finishing touch

Stap 1: abrikozenjam 50 g abrikozenjam

Verwarm de abrikozenjam in een pan. Bestrijk de koffiebroodjes met de abrikozenjam.

Stap 2: glazuren

  • 10 g limoensap
  • 60 g poedersuiker

Meng de limoensap en de poedersuiker tot een dikke pasta. Neem een lepel en besprenkel de koffiebroodjes met de glazuur.


Heb jij een poging gedaan om dit recept van Samantha te recreëren? Stuur de foto's van het resultaat in naar mfvr@mfvr.nl!

Samantha's koffiebroodjes!


Sara heeft haar eigen kassa
28apr

Sara heeft haar eigen kassa

Sara van Ketel heeft het syndroom van Down en was afgelopen Goede Doelen Diner aanwezig namens Stichting Down Syndroom. Regina Lamberts,...

Onderwijsland: zo wordt bachelor onderwijs geëvalueerd!
14apr

Onderwijsland: zo wordt bachelor onderwijs geëvalueerd!

Lieve lezers, Je hebt je tentamen net aan de surveillant gegeven, bent over een aantal zaken gefrustreerd en vult zo het...